A mozgás az állatok életében is nagyon fontos, annak hiánya pedig igen gyorsan problémákhoz vezethet.

Sajnos kedvencünk szavakkal nem tudja  elmondani panaszait, ezért nekünk kell figyelemmel lennünk az apró jelekre. A normálistól eltérő mozgás, sántítás, lépéskihagyás, végtag felkapkodás, instabil járás mind aggodalomra adhat okot. A fájdalom vagy instabilitásérzés – éppen úgy, mint az embernél – hibás járásmódot eredményeznek, hiszen az állatok is megpróbálnak úgy járni, hogy ne fájjon. Ez viszont további elváltozásokat okozhat.

Amikor kutyánknak fájdalma van, nem szívesen mozog, ezáltal előidéz egy ördögi kört. A mozgáskorlátozottság következtében az izom sorvad, amely a mozgást még fájdalmasabbá teszi. Ízületi bántalom esetén ez fokozottabb, hiszen az egészséges izomzat stabilizálja az ízületet, viszont gyengülésük következménye instabilitást hoz létre, ez pedig a fájdalom fokozódását jelenti.

Minél korábban kezdünk el foglalkozni a problémával, annál jobb eredményeket tudunk elérni a fájdalommentes élet és mobilitás biztosítására.

A fizioterápia az orvosi terápia legősibb ága, amelynek jelentőségét egyre többen felismerik a kutyák kezelésében is. Nem helyettesíti az állatorvosi kezelést, de nagyszerűen kiegészítheti azt. 

A terápia segítségével műtéti beavatkozások után gyorsabb, eredményesebb gyógyulás érhető el, műtétre való felkészítésben is segítséget nyújt, esetenként műtét kiváltásaként is alkalmazható. Hatékonysága idős állatoknál, sport- és munkakutyáknál is bebizonyosodott.

A kezelések során a fő feladatom mindig az, hogy a kutya visszanyerje önálló mozgását. A fájdalmas gócpontok megszüntetése után az izomerő és mozgáskoordináció fejlesztése a cél.

Alkalmazási területei:

 • Ortopédiai elváltozások, traumák, műtéteket követően – törések, ficamok esetén
 • Neurológiai eredetű megbetegedések, bénulás – porckorongsérv, cauda equina szindróma, gerincet érintő problémák
 • Ízületeket érintő problémák – artrózis, patellaficam, kereszteződő szalagszakadás, ízületi diszplázia (csípő, könyök, váll), Perthes kór
 • Izom-, ínbetegségek – húzódás, biceps ín gyulladás, ínszakadások, kontraktúrás elváltozások
 • Műtét esetén felkészítés és rehabilitáció
 • Megelőzés
 • Fájdalomcsillapítás
 • Időskori problémák
 • Sport, munka és kiállítási kutyák tréningezése, formába hozása
 • Optimális testsúly elérése, megtartása
 • Kondíció, fizikai teljesítőképesség növelése

Célja:

 • Fájdalomcsillapítás
 • Gyulladáscsökkentés
 • Izomgörcs oldása
 • Izomerő és funkció növelése
 • Ízületi mozgathatóság növelése
 • Beidegzés, helyzetérzékelés, koordináció javítása

A kezelés menete

Első alkalommal sor kerül egy állapotfelmérésre, amelyhez szükségem van az állatorvos által felállított diagnózisra, esetleg röntgenfelvételekre, kórelőzményekre. Lehetőség van ezeket előre elküldeni, így felkészülten várlak titeket és időt is tudunk spórolni. Részletesen kikérdezlek kutyusod egészségügyi állapotáról, betegségéről. Megfigyelem a mozgását, aztán egy manuális vizsgálat és egy diagnosztikus masszázs következik. Ha szükséges, megmérem az ízületi mozgáspályákat, az izmok körfogatát és a kutyusod reflexeit. Időtartama átlagosan másfél óra.

A kis páciens állapotához igazodva tudom elkészíteni a számára legmegfelelőbb terápiás tervet. Ez tartalmazza a rövid- és hosszútávra felállított célokat (vagyis azt, hogy milyen állapotot szeretnénk, tudunk elérni), az alkalmazott eljárásokat, a kezelések javasolt számát (állapottól függően heti 1-3), és a terápia hosszát is (általában 6-8 hét, neurológiai eseteknél hosszabb).

Egy-egy kezelés időtartama átlagosan egy óra. A terápia során folyamatosan figyelemmel kísérem kutyusod állapotát, annak fokozatos változását, javulását, és ehhez igazítom a további kezeléseket. A célok eléréséhez a Te aktív közreműködésed is szükséges, hiszen a napi néhány perces- félórás házi feladatok elvégzése nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. Ezeket az otthon végzendő feladatokat minden esetben megmutatom, betanítom neked.

Többnyire komplex terápiát alkalmazok, ami két fő részből áll: az egyik a különféle manuális technikák, a másik pedig a gyógytorna. Amennyiben nem kontraindikált és a gyógyulás szempontjából hasznos, akkor pedig gépi kezelés(ek) is kiegészíti(k) a terápiát.

Tapasztalatom szerint a legtöbb esetben a terápia nemcsak a mozgásszervrendszerre van pozitív hatással. A kezelések hatására megnyílnak, a műtét/műtétek utáni befelé fordulást követően ismét élettel teli, vidám kutyusok lesznek. 

Fontos információk

A kezelések időtartama típustól függően 30-60 perc.

A kezelések előtt a kutya 1 órával már ne egyen és igyon!

A kezelés előtt biztosíts lehetőséget kedvencednek az ürítésre és pár perc kötetlen mozgásra!

Kérlek, hozd magaddal az oltási könyvet, állatorvosi papírokat és a plédjét, amin feküdni szokott!

Módszerek, eszközök 

Masszázskezelés

Gazdiként tudom, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne simogatnánk, dögönyöznénk kedvencünket,  simogatása nyugtató hatással van ránk. Ez a hatás kölcsönös, az érintés elmélyíti és gazdagítja a kutya és az ember közti kapcsolatot.

A terápiás masszázs ennél jóval több: segít a kutyáknak az éltető energiák növelésében, megtartásában és kiegyenlítésében. Fontos szerepet játszhat a fizikai, mentális problémák kezelésében, ezáltal a szervezet öngyógyító folyamatainak érvényesülésében.

Alkalmazható egészséges ebeken is frissítő, kondicionáló céllal, illetve sport- vagy munkakutyáknál a tevékenység előkészítésére, fokozására is hasznos. Leggyakrabban azonban mozgásszervi megbetegedések kezelésénél használjuk.

A masszázzsal csillapítani tudjuk a fájdalmat, fokozzuk a vérkeringést, segítjük az ízület megfelelő táplálását, az ízületi nedv optimális termelődését, és egyben előkészítjük a kutyát a következő terápiás kezeléshez, a gyógytornához. Neurológiai megbetegedések esetén ingermasszázst végzünk a sérült idegpályák ingerlése és az izomtónus növelése céljából.

A kutya jelzi, ha kellemes érzést vált ki belőle, ahogy azt is, ha érzékeny területet érintettem, de legtöbbször nem marad hosszabb ideig egy helyen, azonos pózban. Ebből következik, hogy a kezelést – főleg az első alkalmakkor – gyakran több részletben lehet elvégezni. Később aztán megszokják ezt a fajta érintést, megtanulják, hogy jó érzéssel jár.

Mivel a terápia során a masszázs mindennapi alkalmazása ajánlott, megtanítom a gazdinak a megfelelő fogásokat, hogy otthon is folytatódhasson a kezelés. Ez nem csak a gyógyulást segíti elő, hanem nagyban hozzájárul a kutya-gazdi kapcsolat mélyítéséhez is.

A masszázs hatásai:

 • A káros anyagcsere termékek felszívódnak
 • A keringés fokozódik
 • A fájdalomérzet csökken
 • A tápanyagok jobban beépülnek a szervezetbe
 • Javul a szívműködés, a légzés, a vérkeringés és az idegműködés
 • Nyugtatni vagy élénkíteni lehet az idegpályákat

 Ajánlott a masszázs

 • általános közérzet javítására
 • nagy intenzitású mozgás előtt vagy után
 • sérülések megelőzésére
 • műtétek utáni rehabilitációra
 • időskori problémák kezelésére
 • genetikai és szervi problémák kezelésére
 • krónikus mozgásszervi betegségek kezelésére

Gyógytorna

Mind az ortopédiai, mind a neurológiai betegségek gyógyításában a fő feladat a mobilizáció, az izomerő növelése, tehát a főszerep a gyógytornáé.

Néhányan közületek talán saját tapasztalatból is tudják, hogy a sántasághoz hozzá lehet szokni. A gyógyulás ideje alatt kialakul egy helytelen járásmód, ami azután a fájdalom csökkenése vagy megszűnése után is megmarad. Nincs ez másképp kedvenceinknél sem. Ennek kiküszöbölésére használjuk a koordinációs gyakorlatokat, amelyek a végtagok egyenletes terhelésére tanítják betegünket.

Nagyon fontos, hogy a torna mindig egyénre szabott, figyelembe kell venni az állat életkorát, a mozgását korlátozó betegséget, az esetleges alapbetegségeit, és természetesen az egyéniségét, habitusát. Arra kell törekedni, hogy szívesen tornázzon, így nem szabad semmire kényszeríteni.

Fontos a fokozatosság betartása is, mindig csak olyan feladatokat szabad adni, amiket már meg tud csinálni.

A torna célja a mozgásszervek épségének megőrzése, működésének helyreállítása; segíti a gerinc és az ízületek mozgását, erősíti az izmokat, megvédi a sorvadástól, zsugorodástól.

Asszisztált mozgásokat, valamint passzív kimozgatást alkalmazunk, amikor egy vagy több ízület inaktív (például sántaság vagy bénulás miatt), vagy az ízület mozgathatósága csökkent (például arthrosis miatt). Vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy a nem használt végtagok ízületi tokja és szalagjai az immobilizáció kezdeti szakaszán megnyúlnak, így rendellenesen laza és ennek következtében sérülékeny ízületeket kapunk.  Ráadásul a szervezet nagyon spórolós, így a nem használt területekre nem juttat tápanyagokat, nem beszélve az amúgy is csökkent keringés káros hatásairól.alapul, amely fokozza a vérkeringést és az ízületi folyadék termelést. Jótékony hatást fejt ki az ízületet alkotó lágyrészekre, izmokra, az erekre, valamint az idegekre. Segítségével az inaktív ízületi mozgáspályák (súlyos sántaság, törés után, műtét után, járásképtelen állat, arthrosis) regenerálhatóak. Az ízület mozgáspályájának megtartása vagy beszűkült mozgáspálya esetében annak helyreállítása a fő cél. 

Rossz általános állapot esetén stabilizációs gyakorlatok segítségével történik az izomerő növelés, a fokozatosság elvét betartva. Ilyenkor az aktív izommozgás mellett az ízületek nyugalomban vannak, így a további ízületkárosító hatások elkerülhetőek. 

Ha a kutyus megerősödött, képes az önálló mozgásra, aktív tornával folyatódik a rehabilitáció.

Célja a végtagok egyenletes terhelésének segítése, koordinált mozgás létrehozása, önálló, fájdalommentes mozgás visszanyerése.

A különböző műtétek előtt és után nagy jelentőségük van, segítségével a szükséges rehabilitációs idő lerövidülhet, a megfelelő életminőség előbb helyreállhat. Az erősebb izmok segítenek abban, hogy a kutya sokáig megőrizze jó kondícióját, és számos esetben a sérülések elkerülésében is nagy szerepet játszanak.

A gyakorlatok általában speciális kellékeken (pl. egyensúlyozó korong, koordinációs párna, masszázs félgömb) történnek, amelyek segítségével különböző mélyizmok aktivizálódnak. Ezek az eszközök instabil felületet biztosítanak, használatuk egyszerű, az izomrendszert intenzíven megtornáztatják az ízületek kímélésével. Olyan esetekben használjuk, amikor a kutya valamelyik végtagját nem akarja terhelni vagy az izomzat erősítése, fejlesztése szükséges. Az instabil felületen az állat egyensúlyának megtartása érdekében kénytelen ráállni az addig kímélt végtagra. A gyakorlatok során a testsúly egyszerűen áthelyezhető a mellső, illetve a hátsó végtagokra, így erősíteni lehet vele a gyengébb, sorvadt izmokat. Kiválóan alkalmazható a mozgásszervi panaszokkal, végtaghiánnyal küzdő kutyák rehabilitációs kezelései folyamán.

Ülőpárna: elsősorban kistestűeknél vagy idős kutyusoknál használom egy-egy végtag erősítéséhez.

Levegővel telt matrac: nagyobb testű négylábúaknál is kiválóan alkalmazható, pl. hátizomzat erősítésére.

Fittball: apró,- kistestű ebek tökéletesen „elszáguldoznak” három lábon. Őket sokkal nehezebb rávenni a kímélt végtag újbóli használatára, de ez segít.

Szlalom: a végtagok egyenletes terhelését segítjük elő. Megszokásból eredő sántaságnál – ha az érintett végtag megfelelő izomzattal rendelkezik – több fordulós szlalom gyakorlatokkal a helytelen járásból az állat szépen visszavezethető a helyes lábhasználathoz.

Akadályátlépés: igen sokrétűen alkalmazható eszközrendszer. A cél nem a magas akadályokon való ugrálás, hanem a test koordinációjának fejlesztése, végtag mozgatásának tudatosítása, lépéshossz beállítása. Az itt látható mozgásból sok mindenre következtethetünk. Átlépésnél melyik lábával lép először, mennyire terheli az addig kímélt lábat, milyen gyorsan helyezi át a testsúlyát a másik lábára.

Futópad: a koordinált mozgás gyakorlásának egyik hatékony eszköze. Lehetőségünk van az egészséges láb(ak)hoz igazítani a rehabilitációra szorulót. Sebesség-módosításokkal rá tudjuk vezetni a kutyát a végtag használatára. A fokozatosság elvének betartására itt is szigorúan ügyelni kell.

Ezek, és még sok más eszköz számos lehetőséget rejt magába. A tornafeladatok és a kiválasztott eszközrendszerek egyénre szabottan történnek a domináns tünetek mellett, a komplex egészségi állapotot, problémát figyelembe véve.

Az aktív gyakorlatok nagyon népszerűek az egészséges kutyások körében is, a Kutya-fitnesz számukra is hasznos izom-és koordináció fejlesztő mozgásforma, amellyel megelőzhetőek (megelőző bemelegítés mellett) a különböző sportsérülések is. A gyakorlatokat nemcsak a gazdik, hanem a kutyák is nagyon élvezik, hiszen pozitív megerősítéssel, dicsérettel, jutalomfalattal dolgozunk. Így nemcsak a fizikai aktivitás és annak rövid- és hosszútávú hatása a számottevő, hanem a kutya-gazda kapcsolatra is pozitív hatással van. A mélyizmok erősítése mellett ráadásként még pszichésen is dolgoztatja a kutyát.

Manuálterápia

A terápia folyamán az ízületet alkotó két csontot egymástól eltávolítom úgy, hogy ez az elmozdulás nagyon kicsi és közben az ízület más irányba nem mozdul el. Növeli a beszűkült mozgáspályát, fokozza az ízületi nedvek termelődését. Hatására az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe, ami az ízület körüli izmok, inak, szalagok feszülését és a rájuk nehezedő nyomást csökkenti. Mindez a fájdalom csökkenését és a mozgás javulását eredményezi.

 Stretching (nyújtás)

Ezzel a technikával az izmok túlfeszülését, megrövidülését, kontraktúráját kezelem. Feltörjük az apró mikrotraumákból, mikroszkopikus izomrostszakadásokból származó letapadásokat. Védi az izmokat, szalagokat a húzódástól, szakadástól, így segít megelőzni a sérüléseket is. Csökkenti az izommerevséget, növeli az ízületi mozgáspálya kiterjedését. 

Termoterápia

A meleg és a hideg hő terápiás hatásait használom ki ezeknél a kezeléseknél. Heveny fájdalom csillapítására hideg, idült fájdalomra a meleg inger alkalmasabb.  Pl. műtétek után három napig, vagy amíg duzzanat látszik a seb környékén, jegeljük bátran, naponta többször, alkalmanként 10-15 percig. Fontos, hogy a jegelésre használt eszközt mindig vékony ruha védelmében tegyük az állat szőrére. Ha bőr közelében fém implantátum van, akkor a kezelés kontraindikált. Szintén vigyázni kell a hát területén a vesék tájékára, hogy azokat a hideg semmi szín alatt ne érintse!

Meleg borogatás

Makacs, krónikus fájdalom, krónikus gyulladás esetén alkalmazzuk; célja a fájdalom enyhítése, az izomgörcs csökkentése A kezelés ideje kb. 20-30 perc. Heveny gyulladásban ne alkalmazzunk se meleg borogatást, se meleg pakolást! A meleg biológiai hatásai:

 • a véráramlás gyorsul
 • kötőszövetek fellazulnak
 • az izomtónus csökken, az izomfeszülés oldódik
 • az idegszövet vezetési sebessége nő

Hideg borogatás és jegelés

Akut ízületi gyulladás, fájdalom enyhítésére kitűnően alkalmas. A vizes ruha fölé sohase kerüljön nejlon („dunsztolás”), mert ez fokozhatja a panaszokat; 10-20 perc után cseréljük a borogatást. A jégtömlő és a bőr közé tegyünk ruhát a fagyási sérülés elkerülésére. A hideg biológiai hatásai:

 • a véráramlás lassul
 • a kötőszövet rugalmassága csökken
 • az izomtónus nő, rugalmassága csökken
 • az idegszövet vezetési sebessége csökken

TENS készülék (bőrön át történő idegi ingerlés)

Az elektromos áram biológiai hatásai között legfontosabb az izmokra, idegekre gyakorolt hatása: izom-összehúzódásokat generálhatunk vele, illetve ingerületbe hozhatók az idegrostok. Ezen kívül fokozhatjuk a véráramlást, amely serkenti az anyagcserét, a salakanyagok és a káros anyagok gyors elszállítását. Ezt a kezelési formát többnyire természetes fájdalomcsillapításra használom. EMS funkciója segít az izomstimulálásban, izomsorvadás megakadályozásában és a véráram fokozásában is.

Különböző programokkal beállítható és kontrollálható az adott izom vagy idegi területre ható – a betegség jellegének és a kutya toleranciájának megfelelő – dózis.

A kezelési idő az orvosi diagnózistól függően 15-40 perc lehet. Neurológiai betegeknél, petyhüdt bénulásoknál is hatékonyan alkalmazható az izomsorvadás csökkentésére. Kulcsfontosságú eszköz a porckorongsérv kezelésében nemcsak a műtét utáni rehabilitációban, hanem korai stádiumban a beteg konzervatív ellátásában is.

 Polarizált fény

A Bioptron lámpa használata egy olyan fényterápián alapuló módszer, amely pozitív és szelíd hatást gyakorol a szervezet biológiai rendszerére. Sajátságosan aktiválja az öngyógyító erőket, segíti a szervezetet és beindítja a regeneratív folyamatokat. Ideális kiegészítője a hagyományos orvosi kezeléseknek. Különösen alkalmas hegkezelésre, valamint csontok, törések, repedések gyógyulási idejének csökkentésére.

Hidroterápia

A víz fizikai tulajdonságait (hőmérséklet, felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás) használom adott tünetekre. Alkalmazható például arthrosisban szenvedő kutyusoknál, illetve traumás sérülések, neurológiai megbetegedések során a műtét utáni rehabilitációban. A megfelelő hőmérsékletű vízben végzett masszázs, passzív kimozgatás és tornagyakorlatok hozzájárulnak többek között a fájdalomcsillapításhoz, az izomerő növeléséhez, az idegi vezetőképesség növeléséhez.