Fizioterápiával számos műtét utáni, vagy fájdalomból eredő, műtétet nem igénylő mozgásszervi problémán lehet segíteni. Az itt látható felsorolásban a leggyakrabban előforduló „betegségeket” ismertetem néhány sorban.

Dysplasia

Veleszületett vagy fejlődési rendellenességként megjelenő anatómiai, alaki eltérése az ízületnek. Kifejlődését befolyásolja a nem megfelelő táplálás. Napjainkban egyre inkább a túletetéssel provokáljuk ki a dysplasia tényleges megjelenését, különösen az arra érzékeny egyedeknél. A prémium tápok nem megfelelő (túlzott) adagolása, a kutya számára nem hasznos ételek etetése befolyásolja a csontfejlődést, gyakran negatív irányba tolja a fejlődési folyamatot. Kiemelten fontos tehát – különösen fejlődésben lévő állatoknál – a megfelelő, változatos, harmonikus táplálás. A környezeti hatásokra szintén oda kell figyelni. A folyamatos stressz, mozgáshiány, hirtelen, túlzott fizikális megterhelés a deformitások kiprovokálásához vezet.

Mozgásbeli megjelenése: a sántaság előreviteli, megterhelési típusú, helyzetváltoztatás nehézkes, fájdalmas lehet (nehezen ül le, kel föl a kutya). Kerülik a tartós mozgást, ugrást. Tipikus tünete a csípőfájdalom miatt történő nyúlugrás szerű futás.

Életkor előrehaladtával, kezeletlen esetben az arthrózis tünetei válnak uralkodóvá.

Fizioterapeuta feladata: fájdalomcsillapítás, izom körméretének növelése, letapadások oldása, izom rugalmasságának megőrzése, ízületi mozgáspályák átmozgatása. Arthrózis megelőzése.

Arthrózis

Idülten fejlődő, degeneratív gyulladás, tartós ízületi fájdalommal jár, kezeletlen esetben akár annak teljes használhatatlanságát okozza.

Az ízületekben másodlagos kórképként jelenik meg, ebből adódóan irreverzibilis folyamat. Gyulladás, mechanikai sérülés, fejlődési rendellenesség, azaz minden ízületkárosító elváltozás végállomása. Az ilyen ízületben a synoviális hártya idülten gyulladt vagy sorvadt, hyalin porc térképszerűen leépül, fekélyesedik.

A folyamatot megállítani nem, de lassítani lehet porcerősítő adásával, fizioterápiás kezeléssel.

Fizioterapeuta feladata: a tünetek és következmények enyhítésében, a folyamat lassításában a terapeutára komoly feladat hárul.

Perthes kór

Combcsont fejet érintő, genetikailag öröklődő elváltozás. 4-10 hónapos életkorban a combcsont fejben lévő, tartást adó csontszövet állomány megbomlik, felszívódik, terhelés hatására összeroppan.

Jellemzően kistestű kan kutyákat érintő egyoldali elváltozás. Okai ismeretlenek, szexuális hormonok szerepet játszathatnak kialakulásában.

Műtéti beavatkozás ( combcsontfejezés) szükséges.

Fizioterapeuta feladata: álízület kialakulásának elősegítése, fájdalomcsillapítás, izomtömeg növelés.

Térdszalag szakadás

Minden kutyánál előfordulhat a térdszalag részleges vagy teljes szakadása, súlyosabb esetben meniscus (ízületi porc) sérülésével is jár. Az elváltozás általában traumás eredetű. Kezeletlen esetben súlyos következményekkel jár.

Műtéti beavatkozás szükséges, amelynek során kitisztítják az ízületet, a kórképnek megfelelő műtéti eljárást alkalmazza az orvos.

Tünetei: fióktünet, azaz a sípcsont kóros elmozdíthatósága a combcsonthoz képest. Kitelt ízület, megterhelési típusú sántaság, az érintett oldal combizmainak atrophiája.

Fájdalomcsillapító, és porcerősítő szerek adása mellett, műtéti beavatkozás után fizioterápia szükséges.

Fizioterapeuta feladata: izomtónus szabályozása, sorvadt izmok regenerálása, fájdalomcsillapítás.

Törések, ficamok

A traumás sérülések sajnos az állatoknál is egyre gyakrabban előfordulnak. Egy törés vagy ficam esetén az érintett területet az állat kíméli, nem használja. Az inaktív területen az izmok sorvadásnak indulnak, ízületi mozgáspálya beszűkül, akár inaktív ízület is kialakulhat. A sorvadás a bőr alatti kötőszöveteket is érinti.

Fizioterapeuta feladata: rögzítések miatt az érintett terület izomzata sorvad, ízületi mozgáspálya beszűkül. A terapeuta feladata az izom rugalmasságának, körméretének helyreállítása.